Het aftrekken van verlies bij een gefaalde onderneming: fiscale overwegingen

Een vrouw zit achter een bureau en kijkt peinzend naar zijn laptop.

Stel je voor: je hebt vol enthousiasme een nieuw bedrijf opgezet, maar na negen maanden van inzet en toewijding besluit je toch de stekker eruit te trekken omdat het niet helemaal loopt zoals gehoopt. Nu rijst de vraag: mag je het geleden verlies aftrekken in je aangifte Inkomstenbelasting (IB)?

Om deze vraag te beantwoorden, kijken we volgens vaste jurisprudentie naar de vraag of er sprake is van een bron van inkomen. Hierbij worden drie algemene voorwaarden gesteld:

1. Deelname aan het economische verkeer
2. Het (subjectieve) oogmerk om voordeel te behalen
3. De (objectieve) verwachting dat het voordeel redelijkerwijs kan worden behaald

In de meeste gevallen wordt voldaan aan de eerste twee voorwaarden. De discussie concentreert zich vaak rond de derde voorwaarde. Voor de objectieve voordeelsverwachting wordt onderzocht of de activiteiten voorzienbaar blijvend verliesgevend zijn, of dat positieve opbrengsten redelijkerwijs kunnen worden verwacht, al is het in de toekomst.

Het beoordelen of er sprake is van een objectieve voordeelsverwachting gebeurt in beginsel op basis van feiten en omstandigheden van het betreffende jaar. Echter, feiten en omstandigheden uit andere jaren kunnen ook van invloed zijn op dit oordeel. Het is aan de belastingplichtige om aannemelijk te maken dat er een objectieve voordeelsverwachting is.

In de praktijk ontstaan regelmatig situaties waarin discussie ontstaat over of het behaalde resultaat tot het inkomen in box 1 behoort. Hierbij is de objectieve voordeelsverwachting vaak de doorslaggevende factor. Om te voorkomen dat de inspecteur de aangifte corrigeert, is het mogelijk om vooraf duidelijkheid te verkrijgen bij de Belastingdienst via een verzoek om vooroverleg.

Mocht je nog verdere vragen hebben over dit onderwerp, aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag verder.

Zet de volgende stap naar financieel succes